Сите вести од ЕУ и пошироко

Усвоена е Директивата за евиденција на имиња на патници

19.04.2016 - 10:35
На 14 април 2016 година, ЕП ја усвои Директивата за евиденција на имиња на патници (EU Passenger Name Record ( PNR) Directive) По долгиот процес на преговори усвојувањето на оваа Директива е одговор на заканите од тероризмот и организираниот криминал преку зајакната соработка во овие области и ефективна размена на разузнувачки податоци. http://www...

Усвоен реформскиот пакет за заштита на личните податоци

15.04.2016 - 15:01
Историско достигнување - Европскиот Парламент na 14.04.2016 година го усвои реформскиот пакет за заштита на личните податоци, претставен за прв пат во 2012 година! Измените имаат една главна цел: да ти се даде повеќе контрола над твоите лични податоци - прочитај тука како: http://europa.eu/!dR79yq ‪#‎eudatap

Пресуда на Европскиот суд за човекови права - случај Барбулеску против Романија

15.03.2016 - 08:58
Пресуда на Европскиот суд за човекови права Случај Барбулеску против Романија ( Barbulescu vs. Romania ) 12 јануари 2016 Европскиот суд за човекови права во случајот Барбулеску против Романија ја донесе следната пресуда: ПРОЦЕДУРА 1. Постапката е иницирана со жалба (бр. 61496/08) против Романија поднесена до Судот согласно член 34 од Конвенцијата...

САД - Закон за судски надомест на штета

07.03.2016 - 14:07
На 24 февруари, претседателот Обама го потпиша Закон за судски надомест на штета со кој на Европските државјани им се дава право да ги тужат САД за незаконско откривање на лични податоци. Новото право е исто како она што им се нуди на жителите на САД, предвидено во рамките на законот за Приватност од 1974 година, со кој се регулира собирањето на...

Институциите на ЕУ постигнаа консензус за новиот пакет на ЕУ за заштита на податоците како резултат на трилогијата оддржана на 15-ти декември.

22.12.2015 - 15:59
Брисел, 21 декември 2015 година. Минатиот петок, комисијата LIBE, COREPER и Европската Комисија постигнаа договор за реформите во делот на заштита на податоците. Воедно, ова е и еден од последните чекори кон конечно усвојување овие текстови. Од почетокот на дискусиите поврзани со пакетот на реформи, работната група 29 (WP29) придонесе да се...

Постигнат е политички договор за европската Регулатива и Директива за заштита на личните податоци

18.12.2015 - 09:18
Во процесот на преговори помеѓу Советот на Европа, Европскиот парламент и Европската Комисија, на 15 декември 2015 година беше договорен т.н пакет за заштита на лични податоци составен од Директивата за заштита на личните податоци и Директивата за полиција. Истите беа изгласани на 17 декември 2015 година од страна на Европскиот парламент...

Европскиот суд на правдата за случајот MAXIMILIAN SCHREMS против Комисионерот за заштита на личните податоци

09.10.2015 - 09:28
Еден од најактуелните случаи во врска со заштитата на личните податоци, во последниот период, беше случајот на Maximilian Schrems против Ирскиот орган за заштита на личните податоци. Maximillian Schrems, кој е австриски граѓанин, станал корисник на социјалната мрежа Facebook од 2008-ма година. Исто како и во случајот на другите корисници на оваа...

Josseph Cannataci, нов специјален известувач за правото на приватност на ОН

23.09.2015 - 14:57
Во периодот од 15 јуни – 3 јули 2015 година, се одржа 29тата седница на Советот за човекови права. На оваа седница беше избран Специјалниот известувач за правото на приватност за ОН, господинот Josseph Cannataci, професор по право на Универзитетот во Гронинген, Холандија и раководител на секторот за Информациска политика и управување во Малта...

Прашања и одговори во врска со Рамковниот договор (“Umbrella agreement” за заштита на лични податоци на ЕУ и САД

22.09.2015 - 16:13
Преговорите за рамковниот договор за заштита на личните податоци на ЕУ и САД се завршени и договорот е потпишан. Што претставува рамковниот договор за заштита на личните податоци на ЕУ и САД? Рамковниот договор за заштита на личните податоци на ЕУ и САД ја дефинира рамката за заштита на личните податоци на високо ниво за соработка во...

Германски органи за заштита на податоци: Начелото за ограничувањата на целите (Purpose limitation) не смее да биде ослабено

01.09.2015 - 13:53
Германските органи за заштита на личните податоци тврдат дека начелото за ограничување на целите (purpose limitation) не смее да биде ослабенo со предложената нацрт - Регулатива за Заштита на податоците на ЕУ. Германските органи за заштита на личните податоци на 26ти август објавиле известување до медиумите, во кое тие се спротивставуваат на...

Новиот специјален Известувач за приватност на Обединети Нации

23.04.2015 - 10:41
На 26 март, Советот за човекови права на ОН издаде резолуција за воспоставување на специјалниот известувач на приватност - последниот чекор во коалицијата на Германија и Бразил, иницирана по Сноуден откритијата, да се донесе дискусијата за приватноста во дигиталната ера во рамки на Обединетите нации. Специјалниот известувач приклучи 25 позиции (...

Новата Политика на приватност на Facebook критикувана од Белгискиот чувар на податоците

06.03.2015 - 11:51
Комплицираната Политика на приватност на Facebook прави корисниците со потешкотии да ги контролираат своите податоци, - се вели во извештајот. Facebook е обвинет за прекршување на Европските закони за заштита на податоците, е напишано во извештајот изготвен од Белгискиот чувар на приватноста. Социјалната мрежа со нејзините сложени подесувања стави...

Европски комисионер бара формирање Aгенција за заштита на личните податоци при ОН на овогодинешниот форум во Давос

23.01.2015 - 11:48
„Потребна е нова агенција за заштита на личните податоци и безбедностa на податоците во склоп на ОН, со цел заштита на доверливите и личните информации на граѓаните ширум светот“- истакна Европскиот комесар за дигитална економија и општество, Гунтер Отингер на овогодинешниот Светски економски форум во Давос. Неодамнешниот хакерски напад врз Сони...

Говор на Германскиот амбасадор во мисијата на ОН, Харалд Браун, по повод резолуцијата „Правото на приватност“ во ера на дигитализација

04.12.2014 - 11:50
На 25 ноември, 2014 година, Третиот комитет на Генералното собрание на ОН усвои Резолуција во која се бара од државите "почитување и заштита на правото на приватност" во ера на дигитализација. Резолуцијата е продолжение на мошне сличен акт што Германија и Бразил го поттикнаа минатата година како реакција на откровенијата на Сноуден. Германија и...

Назначен Државен секретар за приватност во новата Белгиска влада од 20.11.2014

02.12.2014 - 12:29
Изборот на новата владина коалиција во Белгија, на чело со Чарлс Мишел отвори нова страница во историјата на заштитата на приватноста. Имено, за прв пат во историјата, во новиот состав на кабинетот на Белгискиот премиер е назначен Државен секретар за приватност. Станува збор за Фламанскиот либерал Барт Томелин, кој е назначен за Државен секретар...

Џовани Бутарели именуван за нов Европски Супервизор за заштита на податоци

02.12.2014 - 10:32
Следниот Европскиот супервизор за заштита на податоци (ЕСЗП) ќе биде Џовани Бутарели, претседателот на Европскиот парламент, изјави Мартин Шулц во четвртокот. Негов асистент супервизор ќе биде Војчек Рафал Виеверовски. Господата Бутарели и Виеверовски беа именувани како главни кандидати за две позиции по сослушувањата во Комитетот за Граѓански...

Сооштение од 98-от состанок на Работната Група 29

27.11.2014 - 11:47
Европските органи за заштита на личните податоци во склоп на Работната група 29 усвоија насоки за имплементација на пресудата на Судот на правдата на Европската унија. Овие насоки се состојат од заеднички толкувања на правилата , како и заеднични критериуми кои би требало да се употребуваат од органите за заштита на лични податоци при постапување...

Принципи на приватност под притисок во ера на аналитика на Big Data

14.11.2014 - 11:11
Меѓународната работна група за заштита на личните податоци во телекомуникациите на 55-от работен состанок одржан во Мај 2014 во Скопје, изготви работен лист за Принципите на приватност под притисок во ера на аналитика на Big Data. [ Линк до англиската верзија на документот ]

Cyber Europe 2014 - вежба за разрешување на сајбер-инциденти

07.11.2014 - 16:40
Организирано од European Union Agency for Network and Information Security (ENISA), повеќе од 200 организации и 400 професионалци од областа на сајбер безбедноста, од 29 Европски држави ќе ја тестираат нивната подготвеност да се спротистават на сајбер-нападите. На Cyber Europe 2014 учество замаа експерти од државните и приватните сектори и имаа...

Писмо од г. Питер Хустингс, Европски ревизор

07.11.2014 - 15:49
Еврoпскиот ревизор, г. Питер Хустингс испрати писмо во кое информира дека на барање на EDPS, EPSO (European Personnel Selection Office) иницира отворен натпревар за регрутација на 20 Администратори од областа на заштита на податоци. Овој натпревар е отворен за сите европски граѓани кои ги имаат потребните квалификации и дека успешните ќе бидат...

Pages