Сите вести од ЕУ и пошироко

Новата Политика на приватност на Facebook критикувана од Белгискиот чувар на податоците

06.03.2015 - 11:51
Комплицираната Политика на приватност на Facebook прави корисниците со потешкотии да ги контролираат своите податоци, - се вели во извештајот. Facebook е обвинет за прекршување на Европските закони за заштита на податоците, е напишано во извештајот изготвен од Белгискиот чувар на приватноста. Социјалната мрежа со нејзините сложени подесувања стави...

Европски комисионер бара формирање Aгенција за заштита на личните податоци при ОН на овогодинешниот форум во Давос

23.01.2015 - 11:48
„Потребна е нова агенција за заштита на личните податоци и безбедностa на податоците во склоп на ОН, со цел заштита на доверливите и личните информации на граѓаните ширум светот“- истакна Европскиот комесар за дигитална економија и општество, Гунтер Отингер на овогодинешниот Светски економски форум во Давос. Неодамнешниот хакерски напад врз Сони...

Говор на Германскиот амбасадор во мисијата на ОН, Харалд Браун, по повод резолуцијата „Правото на приватност“ во ера на дигитализација

04.12.2014 - 11:50
На 25 ноември, 2014 година, Третиот комитет на Генералното собрание на ОН усвои Резолуција во која се бара од државите "почитување и заштита на правото на приватност" во ера на дигитализација. Резолуцијата е продолжение на мошне сличен акт што Германија и Бразил го поттикнаа минатата година како реакција на откровенијата на Сноуден. Германија и...

Назначен Државен секретар за приватност во новата Белгиска влада од 20.11.2014

02.12.2014 - 12:29
Изборот на новата владина коалиција во Белгија, на чело со Чарлс Мишел отвори нова страница во историјата на заштитата на приватноста. Имено, за прв пат во историјата, во новиот состав на кабинетот на Белгискиот премиер е назначен Државен секретар за приватност. Станува збор за Фламанскиот либерал Барт Томелин, кој е назначен за Државен секретар...

Џовани Бутарели именуван за нов Европски Супервизор за заштита на податоци

02.12.2014 - 10:32
Следниот Европскиот супервизор за заштита на податоци (ЕСЗП) ќе биде Џовани Бутарели, претседателот на Европскиот парламент, изјави Мартин Шулц во четвртокот. Негов асистент супервизор ќе биде Војчек Рафал Виеверовски. Господата Бутарели и Виеверовски беа именувани како главни кандидати за две позиции по сослушувањата во Комитетот за Граѓански...

Сооштение од 98-от состанок на Работната Група 29

27.11.2014 - 11:47
Европските органи за заштита на личните податоци во склоп на Работната група 29 усвоија насоки за имплементација на пресудата на Судот на правдата на Европската унија. Овие насоки се состојат од заеднички толкувања на правилата , како и заеднични критериуми кои би требало да се употребуваат од органите за заштита на лични податоци при постапување...

Принципи на приватност под притисок во ера на аналитика на Big Data

14.11.2014 - 11:11
Меѓународната работна група за заштита на личните податоци во телекомуникациите на 55-от работен состанок одржан во Мај 2014 во Скопје, изготви работен лист за Принципите на приватност под притисок во ера на аналитика на Big Data. [ Линк до англиската верзија на документот ]

Cyber Europe 2014 - вежба за разрешување на сајбер-инциденти

07.11.2014 - 16:40
Организирано од European Union Agency for Network and Information Security (ENISA), повеќе од 200 организации и 400 професионалци од областа на сајбер безбедноста, од 29 Европски држави ќе ја тестираат нивната подготвеност да се спротистават на сајбер-нападите. На Cyber Europe 2014 учество замаа експерти од државните и приватните сектори и имаа...

Писмо од г. Питер Хустингс, Европски ревизор

07.11.2014 - 15:49
Еврoпскиот ревизор, г. Питер Хустингс испрати писмо во кое информира дека на барање на EDPS, EPSO (European Personnel Selection Office) иницира отворен натпревар за регрутација на 20 Администратори од областа на заштита на податоци. Овој натпревар е отворен за сите европски граѓани кои ги имаат потребните квалификации и дека успешните ќе бидат...

36-та Меѓународна конференција на Комесарите за заштита на личните податоци и заштита на приватноста

23.10.2014 - 12:57
Под покровителство на Премиерот на Република Маурициус во периодот од 13 до 16 октомври 2014 се одржа 36-та Меѓународна конференција на Комесарите за заштита на личните податоци и заштита на приватноста . На Конференцијата учество земаа огромен број на претставници и истовремено беа донесени повеќе значајни декларации и резолуции: Declaration on...

Судот на правдата на ЕУ и митот за „правото да се биде заборавен“ на интернет!

23.09.2014 - 09:02
На веб-страната на Европската Комисија неодамна беше објавен документ којшто ги разбива „митовите“ односно дилемите што постоеја во врска со „правото да се биде заборавен“ на интернет. На 13 мај 2014 година, Судот на правдата на Европската унија, призна дека согласно постоечката Европска легислатива за заштита на податоците, граѓаните на ЕУ имаат...

Соопштение за јавноста од состанокот на Работната група 29: “Отстранување на правото: Европските органи за заштита на податоци усвоија заедничка алатка за справување со жалби“

19.09.2014 - 15:47
Европските органи за заштита на податоци кои се членки на Работната група 29 , во склоп на 79 та седница, дискутираа за следење на одлуката на Судот за правда на ЕУ од 13 мај 2014. Во улога на контролори на податоци, пребарувачите се должни да ги исполнат своите обврски во однос на правилата на Судот за правда на ЕУ според кои можат да бидат „...

Експертите за приватност од ЕУ и САД во потрага по трансатлантски решенија за приватност

15.05.2014 - 10:07
На 28/29 април, 2014, (понеделник и вторник), беше свикан состанок на тркалезна маса на експертите за приватност во Амстердам, Холандија, со цел развивање рамка на практични можности за интероперабилност, за да се премости јазот помеѓу европските и американските правни системи за заштита на лични податоци. Состаноците на тркалезна маса се...

Неутралност на интернетот

31.01.2014 - 12:15
Во последните две недели, на три комитети на Европскиот парламент усвоија советодавни "мислења" за предлозите на Европската комисија околу неутралноста на интернетот - кои се дел од широка Регулатива која исто така, опфаќа теми како што се различни како роаминг и управување со спектар. Овие мислења имаат за цел да дадат совет и поддршка кон...

EDPS calls Germany to take the lead in negotiating the EU DP Regulation

19.01.2014 - 23:24
Speaking in Bonn, Germany on 13 January, Hustinx said: "Germany claims a special responsibility and role in the area of data protection. The new German government can tackle this subject with the necessary drive and energy and thereby gain acceptance of the German position at European level and lead Europe to a higher level of data protection...

Pages