Џовани Бутарели именуван за нов Европски Супервизор за заштита на податоци

Следниот Европскиот супервизор за заштита на податоци (ЕСЗП) ќе биде Џовани Бутарели, претседателот на Европскиот парламент, изјави Мартин Шулц во четвртокот. Негов асистент супервизор ќе биде Војчек Рафал Виеверовски.

Господата Бутарели и Виеверовски беа именувани како главни кандидати за две позиции по сослушувањата во Комитетот за Граѓански слободи на 20 октомври 2014.

"Комитетот за граѓански слободи имаше гласање за два многу силни кандидати за улогата на Европскиот супервизор за заштита на податоци и Асистент супервизор", рече претседавачот со комитетот Клод Моралес (S & D, Велика Британија). "Г-дин Бутарели носи со себе богатство од искуства како поранешен помошник супервизор на ЕСЗП и како поранешен генерален секретар на Италијанскиот орган за заштита на податоците и јас сум убеден дека тој брзо ќе се прилагоди на својата нова улога. Покрај тоа, г-дин Виеверовски исто така, демонстрираше одлично познавање на законите за заштита на податоците и приватноста во ЕУ во својата улога на врвот на Полскиот орган за заштита на податоци ".

Во четвртокот наутро на парламенталната конференција на претседателите (претседателот Шулц и лидерите на политичките групи) на Европскиот парламент му дадоа зелено светло за двете назначувања.

Претседателот Шулц рече: "Заштитата на личните податоци е клучно, фундаментално право, на кое треба да се обрне големо внимание во оваа дигитална ера. Затоа, јас им честитам на новодојдовените, Европскиот супервизор за заштита на податоци и Асистент Супервизор и би сакал да му оддадам почит на Питер Хастинкс за повеќе од десет години посветената служба".

Парламентот ги назначува ЕСЗП и Супервизорот во заедничка согласност со Советот. Преговорите меѓу двете институции беа спроведени од страна на претседавачот на Комитетот за граѓански слободи Клод Моралес. Завршна фаза на постапката ќе биде потпишувањето на номинацијата од страна на двете тела, Парламентот и Советот, со цел новиот тим да ги преземе своите функции.